Funderingar inför återträff

Att vara arbetslös, singel och ha dålig ekonomi kan skapa problem i vissa sociala sammanhang. En kompis var på nån slags släktträff härom veckan. Hon har inget jobb för tillfället och har därför precis som jag av ekonomiska orsaker tillbringat i stort sett hela sommaren i Linköping. Om man är arbetslös är det oftast omöjligt att få ihop pengar till semesterresor, festivaler och annat. Den första frågan hon fick var vad hon hade gjort den här sommaren.

Det enda hon kom att tänka på var:

"Jag har druckit mer än vanligt, knullat runt och sovit mycket."


Men det sa hon givetvis inte. Vissa saker kan man helt enkelt inte säga till äldre släktingar som ung tjej. Istället blev det ett intetsägande tråkigt:

"Inget speciellt."


Jag träffar mina släktingar väldigt sällan, så jag drabbas inte av det här problemet. Dock är det i år tjugo år sen jag slutade nian. (
Ni kan läsa mer om det i det här inlägget.) Därför är jag inbjuden på en slags återträff i slutet av september. Jag är en obotlig nostalgiker och tycker att sånt här är skitkul och tänker definitivt gå. När vi firade tioårsjubliléum hade vi förfest hemma hos mig. Det var faktiskt jättetrevligt även om jag kanske gjorde bort mig lite. Alla drack öl och vin utom en tjej som var spik nykter eftersom hon var höggravid. När jag hade fått i mig ett par pilsner blev jag på gott humör och nostalgisk. Då tyckte jag tydligen att det var lämpligt att börja diskutera med den gravida tjejen att vi hade hånglat en gång när vi var femton år.

Fast det är en bra och humoristisk tjej och jag tror inte hon tog illa upp.


Den här jubiléumsfesten kommer att innebära att jag träffar gamla skolkamrater som jag i vissa fall knappt sett på två decennier. Därför kommer jag inte kunna undvika att få frågor om hur jag lever tjugo år efter att jag slutade grundskolan. Sånt kan bli ganska jobbigt eftersom mitt liv på pappret ser ganska misslyckat ut just nu. Som ni vet är jag arbetslös, singel och har inga barn.

Jag vet inte riktigt hur jag ska tackla alla frågor som jag kommer att få från gamla klasskompisar. Om jag är på rätt humör kommer jag väl svara någorlunda sanningsenligt, men försöka låta positiv och se ljust på framtiden. Annars kanske jag bara svarar korthugget för att undvika för mycket frågor. Om jag känner på mig att personen jag pratar med tycker synd om mig, eller kanske till och med tycker att jag är en parasit som lever på skattebetalarnas pengar, kanske jag rent av blir dryg och börjar ljuga hej vilt. Allt beror på vad jag är på för humör och vem jag pratar med.

När jag tänker på saken ser jag tre scenarier framför mig.


Scenario ett.

Tidigt på kvällen och jag har bara druckit en eller två öl. En gammal klasskompis som jag tyckte bra om på den tiden vi gick i skolan börjar prata med mig.

Gammal Klasskompis: Jag jobbar som personalchef, tjänar bra med stålar och trivs jättebra. Vad gör du nu för tiden?
Olof (försöker att låta seriös men känner mig som en bluff) : Just nu har jag faktiskt inget jobb. Du vet, jag utbildade mig till journalist men det är en tuff bransch att få kneg i. Jag har haft några korta vikariat och även gjort lite frilansjobb för olika tidningar. Men det är svårt som sagt, så jag har haft lite andra jobb som till exempel elevassistent och croupier. Senast jobbade jag på hockeyarenan men i dagsläget är det svårt att få jobb i och med finanskrisen. Egentligen vill jag bli författare men det är också stentufft att försörja sig på. Men jag har faktiskt skrivit en bok som finns att låna på bibblan och fick en ganska positiv recension i Corren. Fast det är inget jag kan leva på. Jag har lagt ut lite trådar nu, så jag tror jag får tag i ett jobb ganska snart.

Gammal Klasskompis: Jag har två barn. Emma som är fem och Per som är sju.

Visar ett kort på två ungar.

Titta vad söta dom är. Har du några barn?
Olof: Nej, jag har tänkt att det är bäst att vänta med det tills jag har lite mer ordnad ekonomi. Och så måste man ju träffa nån man verkligen litar på innan man tar steget att skaffa barn. Men jag är ju kille så jag har tid på mig.
Gammal klasskompis: Jag har varit gift med Mats i sju år nu. Har du nån fru eller sambo?

Olof: Nej, inte för tillfället. Men jag trivs rätt bra med att vara singel, och förr eller senare lär jag ju träffa nån.

Scenario två:

Festen har pågått ett par timmar. Jag är på min femte öl, har svarat på frågor om mitt privatliv upprepade gånger och börjar nu bli trött på det. En person från en parallellklass som jag knappt pratade med när vi gick i skolan sätter sig bredvid mig.

Person från parallellklass: Jag jobbar som konsult i IT-branschen. Vad gör du nu för tiden?
Olof (helt ointresserad av hur den andre personens liv ser ut) : Inget.
Person från parallellklass: Jaså är du arbetslös. Vad tråkigt. Har du inget jobb på gång då?
Olof: Nej.
Person från parallellklass: Jag har en son på fyra år, och min tjej är gravid. Så vi ska få ett barn till i november. Vi är jättelyckliga. Har du några barn?
Olof: Nej.
Person från parallellklass: Det börjar ju bli dags för ungar i den här åldern. Har du ingen sambo eller flickvän som börjar tjata om den saken?

Olof: Nej.

Scenario tre:
Det börjar bli sent. Jag har fått i mig åtta - tio öl, just tvingat diskjockeyn att spela Ramones Sheena is a punkrocker och utfört en vild pogodans till den låten. En tjej som jag hade NO ihop med i nian, och som jag tyckte riktigt illa om eftersom hon var plugghäst och medlem i Moderata ungdomsförbundet, börjar prata med mig.

Före detta plugghäst: Jag jobbar som mäklare och sitter i kommunfullmäktige. Vad gör du nu för tiden?
Olof: Hörru du, jag gör så lite som möjligt. Det där med att jobba och betala skatt är det bara idioter som håller på med. Har inte haft ett vitt kneg i hela mitt liv. Jag gjorde grova stålar på att skriva porrnoveller ett antal år. Men i slutet av nittiotalet blev ju porren i stort sett gratis för alla i och med att internet slog igenom på allvar. Så jag kan inte försörja mig på det längre. Nu försöker jag lura till mig så mycket bidrag som möjligt, och har även lite sidoinkomster från saker som jag tyvärr inte kan berätta om för dig.
Före detta plugghäst: Jag har tre barn som är ett, fyra och sex år. Har du några barn?

Olof: Nej inte vad jag vet. Jag antar att jag har haft tur, peppar peppar ta i trä.

Knackar i bordet

En gång ringde faktiskt en polare och berättade att han sett en tjej som jag hade strulat med några år innan, med en liten rödhårig pojke i en barnvagn. Rent tidsmässigt skulle jag mycket väl kunna vara farsa till den ungen. Jag skaffade omedelbart hemligt telefonnummer så att hon inte skulle kunna få tag i mig. Jag skulle även kunna ha ungar i Stockholm, Västerås, Dublin, Sheffield och Toronto. Men jag försöker att inte tänka på den saken. Det man inte vet mår man inte dåligt av.
Före detta plugghäst: Jag har varit tillsammans med min sambo i nio år nu. Vi tänkte gifta oss nästa år eftersom vi då har varit ett par i tio år. Har du nån flickvän eller sambo?

Olof: Jag gillar inte parförhållanden, känns som att ha fotboja på nåt sätt. Men jag säljer GHB och gräs till ett tonårsgäng och brukar låta dem festa hemma hos mig. De där sjuttonåriga brudarna är inte så nogräknade och släpper till bara man bjuder på lite sprit. Så jag får hänga dit flera gånger i veckan numera, och det är ju det som är viktigast. Jag trivs utmärkt med livet just nu faktiskt.


Men egentligen är jag inte så nervös över det här. Det är säkert fler personer på den där återträffen som inte känner sig så himla lyckade just nu. De kanske just har blivit av med jobbet, ligger i skilsmässa eller till och med inväntar ett fängelsestraff. Alla vill vi väl framstå som framgångsrika inför gamla vänner och bekanta, men verkligheten är inte så enkel för de flesta.


För övrigt hade jag en profetia när vi hade tioårsjubiléet. Då sa jag så här till en gammal klasskamrat:

"Nu håller alla på att bilda familj så det kommer inte att inträffa så mycket skandaler. Men på tjugoårsjubiléet har de flesta hunnit separera från sina respektive, så då kommer det att bli rena köttmarknaden när känslor som vilat i två decennier väcks till liv igen."


Vi får se hur det blir med den saken.


Kommentarer
Postat av: Anonym

Jag är nog troligen på plats jag med. Va det den 25:e?

2009-08-25 @ 19:51:33
Postat av: Olof

Återträffen är den 26e september.

2009-08-26 @ 10:02:52
Postat av: Wictoria Lind

haha nu kanske den där polisen från nkpg som söker på droger i din blogg får ett svar då haha älskar dina scenarion ;)

Postat av: Oscar

Jag har aldrig fattat det där med att -själv- sitta och promota sina jäkla ungar och sin sambo och allt. Jag skrattade ordentligt när jag läste det dock, så himla svenskt. Avskyr det :)Kvittar ju hur full du är, vill man höra det där? Lika barn leka bäst menar jag..

2009-08-26 @ 21:46:04
Postat av: Valterego

Hahaha....skitbra blogg, Olof! Hoppas allt är okej med dig, och att du får en bra klassåterträff. Själv har jag dragit ihop gamla barndomsgänget i helgen för lite öl, tv-spel och smörgåstårta.

2009-08-27 @ 10:23:23
URL: http://www.valterego.se
Postat av: Anonym

You wish! Syftar på det sistnämnda... Det har aldrig slagit dig in att gamla klasskompisar faktiskt kanske tar del av din blogg nu och då? Angående dina scenarior; var finns då sanningen? Har du varit för kräsen vad gääer jobb i yngre år så att det till viss del tagit dig dit du är? Eller är det bara frågan om grym bad luck? Then good luck...

2009-08-27 @ 14:10:21
Postat av: Olof

Jo, jag är medveten om att gamla klasskompisar kanske läser min blogg. Det tycker jag bara är kul i så fall.

Jag är även medveten om att vissa av mina läsare är totalt humörlösa, vissa av dom bor i Ljungsbro.

2009-08-27 @ 14:37:23
Postat av: Ljungsbro

Svar på frågan?

2009-08-27 @ 14:50:05
Postat av: n´Rose

Tror jag instämmer lite med föregående talare...Avis? Inget i livet är gratis! Inte heller för de som lyckas=i dina ögon misslyckas... Läste någonstans här att du vid 25-års ålder tyckte det var rätt coolt att kunna jämföra dig med Arne Anka... Kanske hade du redan då behövt fatta andra beslut? Kanske hade du idag inte haft den där ångesten över att träffa gamla klasskompisar...

2009-08-27 @ 15:18:30
Postat av: Olof

Jag har ingen som helst plikt att svara på frågor från läsarna i allmänhet och anonyma läsare i synnerhet...

2009-08-27 @ 15:47:07
Postat av: Ljungsbro?

Ok! See you in...

2009-08-27 @ 16:10:06
Postat av: Olof

För övrigt vill jag påpeka att n´Rose som skriver att han/hon instämmer med föregående talare är precis samma person som den anonyme Ljungsbrobon ovanför. Det är alltså en person som för att skapa en bild av att fler håller med honom/henne använder sig av två olika alias.

Han/ hon trodde att jag var så dum att jag inte skulle märka det.

2009-08-27 @ 17:29:36
Postat av: denhemlige

Sluta hacka på brorsan.

2009-08-27 @ 17:39:32
Postat av: Anonym

Håller med ovanstående faktiskt.

2009-08-27 @ 17:40:22
Postat av: Ljungsbro

Sorry Olof, lite sur sedan jag åkte dit för barnnporrinnehav.

2009-08-27 @ 17:41:43
Postat av: Pete

Är ganska säker på att Olof skrev det här inlägget med glimten i ögat,Tror inte han går i mytomaniska tankar, så ta det inte så jävla seriöst.. och uppskatta en bra blogg istället!

2009-08-27 @ 18:28:46
Postat av: Anonym

Pete, berätta. var finns den?

2009-08-27 @ 20:17:47
Postat av: Pete

Om du syftar på en bra blogg så finns den här, om du inte uppskattar den kan du ge fan i att läsa och återgå till ditt vanliga miserabla klagofyllda liv..

2009-08-28 @ 00:32:09
Postat av: Oscar

Jag personligen tycker detta blogginlägg var det bästa hittills. Kanske därav alla kommentarer? ;)Go Olof!

2009-08-28 @ 07:36:23
Postat av: Majsan

Syns den 26:e! Ska bli kul att se alla igen. Ser fram emot att se dig efter ett x antal öl sittandes med någon gammal klass eller skolkompis och köra det sistnämnda scenariot i din blogg...haha. Tack för en underhållande blogg!

2009-08-28 @ 09:20:00
Postat av: Olof

Kul att du kommer Majsan. Ska bli kul att ses. Hittills har Hjerta också sagt att han ska gå, och så har jag haft lite mailväxling med fem sex stycken i min klass som kommer.

Har du pratat med dina gamla kompisar typ Carin och Camilla?

2009-08-28 @ 11:03:36
Postat av: majsan

Vet inte om Carin o Camilla ska gå. Vi är väl 5 i från min klass som anmält oss. Pratade med Rossi i tfn för ett tag sedan . Han var bra sugen på att gå men kunde kanske få problem med barnvakt. Ska försöka få tag på "Rosen" och Matte Johansson under dagen tänkte jag. Ju mer folk desto roligare blir det ju!

2009-08-28 @ 11:17:34
Postat av: Valterego

Stå på dig, Olof. Det är alltid provocerande med folk som inte passar in i mallen för hur det "ska" vara.

2009-08-28 @ 11:25:21
Postat av: Anonym

Passar perfekt i white trash-mallen! Sticker inte ut alls!

2009-08-28 @ 13:46:57
Postat av: Olof

Tack för berömmet anonyme person. Jag skäms inte över vart jag kommer ifrån...

2009-08-28 @ 16:30:29
Postat av: Anonym

MAYBE U SHOULD!

2009-08-28 @ 17:43:25
Postat av: C

Vilken sjuk diskussion. Vart tog toleransen vägen?

Själv är jag inte mycket för återträffar, har bara två-tre kompisar kvar från gymnasiet...Har dragit igång ett litet projekt (ambitionsnivå låg/lagom):http://hyrestrea.wordpress.com/Kul att quizen startar snart!

ha det!/C

2009-08-28 @ 21:12:33
Postat av: Gammal Hårdrockare

Det finns ett oslagbart svar om någon frågar vad man jobbar med.

- Jag är rik. Jag behöver inte jobba!

Det både provocerar och gör folk avundssjuka. Det kör jag ofta med om någon jag känner att jag ogillar frågar.

2009-08-28 @ 22:16:54
URL: http://gammalhardrockare.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback