Lite tankar om ordningsmakten

I söndags kväll satt jag med en kompis på en gräsplätt vid ån. Vi var inte det minsta berusade, hade bara haft med oss fyra folköl. Dessutom var klockan ganska mycket, så det var bara hon och jag där. Då kom det en kille i kortbyxor, skjorta och keps som cyklade längs strandpromenaden. När han fick se oss cyklade han fram åt vårt håll och när han var framme bara några meter från oss lyfte han handen och visade oss något slags kort.

   - Jag är från polisen, sa han.

Nu får det fan vara nog, tänkte jag. Nu har de civilare på cykel som ska kolla mina förehavanden när jag sitter helt stillsamt och samtalar med en vän. Vad har jag gjort för fel egentligen?

Men det visade sig att jag misstagit mig. Civilsnuten frågade om vi sett en gubbe med rullator, som tydligen rymt från något hem. Det hade vi inte, så han cyklade vidare och fortsatte leta utan att besvära oss det minsta.


Nu har jag faktiskt inte blivit stoppad av polisen och utfrågad om vad jag gör, vart jag är på väg och så vidare sen jag skrev inlägget
Police on my back, och det är över ett halvår sen nu.

Däremot kan jag chocka mina läsare med att berätta att jag förra veckan stod och snackade skit med en snut helt frivilligt i över tjugo minuter.

Jag har nämligen en gammal klasskompis från gymnasiet som senare blev polis och numera jobbar i Linköping. Rikard är en bra grabb, och jag tror aldrig någonsin att han skulle dela ut ett onödigt batongslag, trakassera oskyldiga människor eller säga något rasistiskt eller annat förolämpande till de personer han då och då griper. Jag vet att han har en stark känsla för rätt och fel, så jag hoppas att han till och med skulle tjalla på någon kollega om de till exempel misshandlar ett fyllo.

Poliskåren behöver sådana som min gamle klasskompis. Men ändå kan jag inte för mitt liv förstå hur han kunde få för sig att bli snut. Det måste vara ett av världens konstigaste yrken. Jag skulle aldrig vilja ta på mig den rollen.

Ta bara situationen förra veckan. Rikard stod och kollade efter fartsyndare vid folkungavallen. Det är något som bylingarna givetvis gör då och då. Det är bara det att min klasskompis var motorcykelfantast när han var yngre. Han brukade gå omkring med en t-shirt med texten "Livet börjar vid tvåhundra" och berättade då att han varje gång han såg en polisbil, helt enkelt lade foten över registreringsnumret och gasade på ännu mer.

Nu stod han och skulle sätta dit folk för ett brott han själv begått hundratals gånger. Det måste kännas väldigt egendomligt.


Appropå polisen så läste jag en intressant artikel i DN. Det är snart dags för Uppsala reggaefestival. Varje år är det hundratals personer som grips för ringa narkotikabrott under den festivalen. Polisen brukar få inreda en gympasal som ett kontorslandskap för att få plats med att förhöra alla de gripit. I de flesta fallen har de gripna inte ens någon fysisk narkotika på sig, ingenting som de skulle kunna sälja, överlåta eller hävda "att de har för eget bruk". Brottet de har begått är att de har cannabis i urinen.

Så här säger kommenderingschef Pär Halldén om polisens insats under Uppsala reggaefestival:


" (Cannabis) är ju en drog som ur ordningssynpunkt inte ger några större problem, alkohol ger en helt annan följdbrottslighet. ... Jag är inte övertygad om att det är mindre narkotika på andra festivaler, men där är det andra problem som står i vägen för det polisarbetet. Som i Arvika, där var det fyra våldtäkter och då kan man inte prioritera narkotikabrott."


Pär Halldén är säkert en erfaren polis som vet vad han pratar om. Men är det någon mer än jag som ser något sjukt i det han berättar?


Kommentarer
Postat av: Bania

Tilläggas kan att sist reggea-festivalen gick av stapeln så pissade åtminstone 30-40% av dom misstänkta rent. Så bängen trålar med finmaskiga nät.

2009-07-28 @ 17:43:49
Postat av: Gert-Inge

Jag är en polis

2009-07-28 @ 20:17:40
Postat av: Ulven

Jag med Gert-Inge. Under cover....

2009-07-28 @ 21:52:25
Postat av: Pete

Polisen dom, jagar mig som en skurk.

Polisen dom, vill ha mitt piss i en burk.....

2009-07-29 @ 12:59:25
Postat av: "du vet"

Postat av: emilym

grattis på namnsdagen!

2009-07-29 @ 18:14:56
Postat av: Asdle

Såg den på Royal i kväll. Inga poliser där inte.

2009-07-30 @ 00:18:26
Postat av: Gert-Inge

Ulven.. Det var ett tag sen. Hoppas vi kan ta en bägare snart. "Danny boy" måste dammas av och sjungas.

2009-07-30 @ 23:52:47
Postat av: Gert-Inge

Generalen!! Jag är besviken, reklam för Tradera och Gädda!? Va fan är det frågan om? Bli inte en inbiten fiskare för fan!!!

2009-07-30 @ 23:55:51
Postat av: Rymd Robban

2009-08-01 @ 17:25:32
Postat av: Rymd Robban

Jag vill bli polis

2009-08-01 @ 17:27:00
Postat av: denhemlige

Jag har varit ihop med en polis.

2009-08-04 @ 16:58:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback