Ett välstädat hem döljer inre kaosNästa vecka så kommer en av de svenska författare som betytt mest för mig med en ny roman. Det är
Klas Östergren och den nya boken heter Den sista cigaretten.

Östergrens senaste bok ska handla om hur långt en konstnär får gå i kreativitetens namn. I en intervju i Svenska Dagbladet idag pratar Klas bland annat om Anna Odell, som spelade psykotisk för att på så sätt belysa hur psykvården behandlar sina patienter. Då kommer Östergren in på ämnet mental ohälsa och säger något som jag tyckte var riktigt intressant.

Han berättar att han i sin ungdom kunde avgöra hur han mådde genom att titta sig i spegeln eller på sitt hem.

 

"Var jag nyrakad, hade slips och inte ett dammkorn hemma var det fara å färde. Kommer jag hem till nån som har det jävligt välstädat misstänker jag alltid att det döljer ett inre kaos. De gånger jag haft möjlighet att kolla har det stämt till hundra procent."

 

När jag läser vad Klas Östergren säger så inser jag att han har fullständigt rätt, och att det kan gälla många saker i livet. Vi kan ofta tolka våra medmänniskor precis tvärtom efter hur de beter sig.

 

Det är alltid de som gillar alkohol så mycket att det inte är riktigt bra för dem som då och då tar en vit månad. Den som bestämmer sig för att vara singel ett bra tag och inte ge sig in i något förhållande har tidigare varit så rädd att bli ensam att han eller hon stannat alldeles för länge i en dålig relation. När jag själv skrev i bloggen att jag skulle börja leva lite sundare så var det givetvis för att jag själv ansåg att jag levt väldigt osunt under en tid. Den saken är så uppenbar att ni inte behöver påpeka det för mig.

Nu menar jag inte att ni ska använda den här informationen till att på något sätt avslöja eller misstänkliggöra era medmänniskor. Om någon dricker coca cola på firmafesten fast han inte ska köra bil så ska ni givetvis inte tjata på honom att "ta en grogg och va som folk". Men ni ska heller inte lägga huvudet på sned och fråga med allvarlig röst "Har du alkolproblem?".

Gör ingen stor sak av det hela, lämna killen ifred och låt honom göra som han vill. Vill han berätta varför han inte dricker så kommer han göra det, vill han inte så har ni inte med det att göra. I värsta fall kanske han tar ett par öl bara för att slippa alla frågor.

Dessutom behöver det inte vara speciellt dramatiska saker som ligger bakom. Killen som inte dricker behöver inte ha slagit ihjäl någon på fyllan eller varit redlöst berusad var och varannan kväll, och tjejen som inte vill ha något förhållande behöver inte ha blivit fysiskt och psykiskt misshandlad av sin förra man. Det kan vara mycket mindre orsaker som får någon att vilja förändra sitt liv, eller att tillfälligt avstå något han egentligen tycker om.

 

De exempel jag tog upp är egentligen ganska sunda reaktioner på egna problem eller destruktiva beteendemönster, ett tecken på att en person tar ansvar för och försöker förändra saker som han eller hon inte är riktigt nöjd med hos sig själv eller i sitt liv. Det är något man ska uppmuntra och inte se ner på.

Men om ni möter en människa som alltid att äter nyttigt och sover på fasta tider, helt undviker alkohol och andra droger, motionerar extremt mycket och hela tiden tänker på sin vikt, presterar överdrivet mycket på jobbet, dammsuger fast golvet redan är rent, alltid är oklanderligt klädd och svarar att han mår jättebra varje gång ni frågar hur läget är, kort sagt verkar helt perfekt - då ska ni hålla ögonen öppna.

Det är mycket som tyder på att den människan är på gränsen till att flippa ur totalt, att hon klamrar sig benhårt fast vid något som när som helst kan brista. Den människan kan bli en fara för sig själv och andra.

 

Ingen av oss är perfekt. Jag bryr mig inte om att du en period led av depression eller annan psykisk sjukdom, att du någon gång i livet missbrukat spel, sex, alkohol, tabletter eller vad det nu kan vara. Det är våra fel och brister som gör oss till människor och ingen kan vara lycklig och glad och göra rätt val precis hela tiden.

Som Charles Bukowski mycket riktigt på pekade:

 

"Some people never go crazy. What truly horrible lives they must lead."

 

För övrigt vill jag tillägga att om Klas Östergren tittade in i min lägenhet just nu skulle han tycka att jag var fullt frisk.

 


Kommentarer
Postat av: Anonym

Nice written! Med andra ord är ditt hem en enda röra, du är skäggig och luktar svett, tvättkorgen dignar över av smutstvätt... ;-)2009-10-06 @ 08:58:09
Postat av: Anonymous

Bra skrivet. Det är intressant det där med putsade fasader och vackra ytor som döljer ett kaotiskt inre. Det finns ett uttryck som fångar in det där: "hellre lite skit i hörnen än ett rent helvete" Jag såg ett program om Ingmar Bergman på tv som verkligen visade vilket oerhört kontrollbehov han hade. Det fick sådana proprtioner att han blev direkt elak mot sin omgivning emellanåt. Han försökte tygla sitt inre kaos genom att kontrolerade så mycket han kunde i den yttre miljön. Andra intressanta tankar som Östergren nämner i intervjun och som tangerar det du nämner är ju vad en konstnär skall få göra i skydd av kreativiteten. Bergman har nämnts. Roman Polanski och Ulf Lundellnämns på den här bloggen:

http://kvalitetsbloggen.wordpress.com/2009/10/03/uppenbar-valdtakt/

En diskussion som ständigt bör hållas levande.

Jag ser med spänning fram emot Klas Östergrens bok, han brukar skriva bra. Kanske kan man hoppas på en intressant och välskriven recension här också? Du har ju recenserat förr, menar jag.

2009-10-06 @ 10:52:45
URL: http://www.alba.nu
Postat av: Calle

Hoppas du såg på Babel i går. Östergren och Åsa Linderborg i samma program, trevligt. Annars: svt play :)

2009-10-08 @ 10:31:50
Postat av: Olof

Jo, jag såg det. Synd bara att programmmet inte är dubbelt så långt. Båda inslagen var alldeles för korta.

2009-10-08 @ 10:36:04
Postat av: Din gamle klasskompis

Håller helt med dig Olof. Det enda jag funderar på är att varför jag inte pratade mer med dig när vi gick i samma skola. Visserligen mådde jag asdåligt då, men jag var tydligen en mästare på att dölja det. Jag kan inget annat än att hålla med dig om detta: " Ingen av oss är perfekt. Jag bryr mig inte om att du en period led av depression eller annan psykisk sjukdom, att du någon gång i livet missbrukat spel, sex, alkohol, tabletter eller vad det nu kan vara. Det är våra fel och brister som gör oss till människor och ingen kan vara lycklig och glad och göra rätt val precis hela tiden."

En påminnelse bara:

Skriv mer!

Ha det gott gamle vän!

2009-10-10 @ 22:11:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback