En sund själ i en sund kropp

Idag har jag inte druckit en droppe alkohol på över två veckor. Dessutom har jag käkat ordentligt minst tre gånger om dagen och gjort armhävningar varje morgon och kväll. Varit utomhus mycket, tagit långa promenader, rört på mig och fått frisk luft – i tisdags måste jag gått över en mil med Ronny och Rogga.

Jag tog ett beslut för en ungefär en månad sen om att jag skulle försöka leva lite sundare under hösten, och nu känner jag faktiskt att mitt sunda leverne gör att jag börjar må bättre på flera olika sätt. Jag känner mig faktiskt ganska lugn och harmonisk. Till och med mina tankar känns friskare och klarare nu när jag varken varit berusad eller genomlidit en baksmälla på några veckor. Jag sover mycket bättre och har faktiskt lyckats skaffa mig en regelbunden dygnsrytm där jag går och lägger mig vid midnatt och går upp klockan åtta varje morgon.

Men det mest förvånande är att det faktiskt funkar att avstå från alkohol i vissa sammanhang där jag trodde att det var nästan obligatoriskt med bärs. I lördags såg jag på Sveriges match mot Ungern tillsammans med Den Hemlige Brodern och hans farsa. VM-kval och lördagskväll, ett sånt tillfälle har jag inte varit spik nykter sen jag blev tonåring, men den kvällen kändes det inte som ett problem att ge fan i att köpa öl. I måndags var det quiz på puben och då hade jag en jättetrevlig kväll och tänkte knappt på att jag drack cola och mumsade jordnötter, medan mina lagkamrater beställde bärs efter bärs. Ikväll ska jag gå och se Florence Valentin på Herrgårn (egentligen släpper de bara in studenter, men jag råkar känna ljudteknikern) och det känns ganska självklart att gå på konserten nykter.

 

Nu får ni inte tro att jag tänker bli absolutist. Jag måste få släppa loss ibland, livet är helt enkelt inte så roligt som nykteristerna tror. Men som det känns nu så kommer jag nog att hålla mig nykter ett par veckor till. Så länge jag tycker att jag är nöjd utan finner jag ingen anledning att dricka öl.

Men jag lovar ingenting när det gäller alkohol, att göra det är som att be om att omgivningen ska peka finger och säga "vad var det jag sa?". Dessutom har jag insett att såna här saker fungerar bäst utan stora planer och dyra löften.

I början av året bestämde jag och min dåvarande flickvän i ett svagt ögonblick oss för att ta en vit januari. Den månaden funkade det inte alls lika bra som nu. Då kändes det mer som ett tvång, en fix idé, ett löfte om avhållsamhet som skulle upprätthållas till varje pris vare sig det tjänade något syfte eller inte. Jag tyckte den månaden var tråkig och monoton, blev frustrerad, rastlös och lättirriterad. Faktumet att jag lovat någon annan att inte dricka gjorde att jag var sugen på öl precis hela tiden. 

 Jag gillar att ta dan som den kommer och fatta mina egna beslut. Det är möjligt att jag tar ett par bärs redan på lördag, känner jag för det så gör jag det. Känner jag inte för det så gör jag det inte. Och i vilket fall som helst så kommer jag att unna mig några pilsner den 26e september när jag ska på återträff med mina gamla skolkamrater.


Ibland är jag missnöjd med hur mitt liv ser ut, men det finns vissa fördelar med att inte ha något jobb, vara singel och aldrig skaffat barn. I jämförelse med många andra är jag ganska fri. Jag har nästan inga plikter att uppfylla, det är sällan jag behöver lova någon annan människa någonting och det är bara jag själv som får ta konsekvenserna av mina egna misstag.

Men som Kris Kristofferson så vackert skrev i en låt som Janis Joplin gjorde odödlig:

 

Freedom is just another word
for nothing left to lose


Kommentarer
Postat av: Robert

Det är först när du slutat räkna efter hur många dagar du inte druckit som du kan njuta ordentligt. Då det blir ett naturligt tillstånd att må bra.Fast allt det där är ju jävligt komplicerat, alla människor är olika.

Postat av: Anonym

...eller när man börja räkna sina dyktra dagar, bör man kanske tänka på sin konsumtion av alkohol...

2009-09-11 @ 00:39:20
Postat av: rilly

Jag vill med se Florence Valentin. Avis som fan.

2009-09-11 @ 15:41:52
Postat av: Anonym

Jag vill med se Florence Valentin. Avis som fan.

2009-09-11 @ 15:53:30
Postat av: Gammal Hårdrockare

Det bästa med nykterheten är att vakna på morgonen en ledig dag utan att ha bakrus, ingen ångest och att veta vad man har gjort.

Det var ångesten som fick mig att lugna ned mig. Jag söp hårt när jag var ung, sedan, strax innan trettio, så bestämde jag mig för att det fick vara slut.

Men någon absolutist ville inte heller jag bli. Idag krökar jag bara en gång i månaden, och när jag är iväg på någon resa. Annars skiter jag i det. Inte värt det. Sedan har jag en stor fördel: Jag gillar helt enkelt inte alkohol. Ja, smaken alltså. Bara ruset. Det älskar jag. Men allt som innehåller alkohol ger mig spykänslor. Tycker det smakar vedervärdigt och jag lovar, jag har testat allt.

2009-09-11 @ 16:19:30
URL: http://gammalhardrockare.blogspot.com/
Postat av: Ulven

Erkänn att du dricker bärs just nu! Din gamle gnu!

2009-09-11 @ 18:53:42
Postat av: denhemlige

@ulven

Han drack cola sist jag såg honom, tar hans ranson hemmave ;)

2009-09-11 @ 21:25:08
Postat av: Ulven

Bloggaren ifråga iakttogs utanför The Champ igår tillsammans med Köttet. Blev det helvitt?

2009-09-12 @ 15:53:12
Postat av: Matsa

Igår sprack det rejält såg jag, hehe

2009-09-12 @ 16:28:13
Postat av: Ulven

Jag har varit ihop med en armhävning....

2009-09-12 @ 22:46:53
Postat av: Gert-Inge

Jag är en armhävning...

2009-09-13 @ 09:53:35
Postat av: Peter

Kom igen nu, Olof!Dags för ett nytt inlägg, jag börjar få abstinens.

2009-09-18 @ 11:19:45
Postat av: Anonym

gert-inge luktar som en armhävning

2009-09-18 @ 22:00:45
Postat av: Gert-Inge

Olof! Hur är det?

2009-09-19 @ 19:00:33
Postat av: zilverryggen

????????????

2009-09-19 @ 19:59:59
Postat av: Olof

Det är helt okej grabbar. Tänkte skriva ett inlägg igår, men jag jobbade faktiskt. Återkommer om det.

Syns på lördag, Gert-Inge..

2009-09-20 @ 12:33:05
Postat av: Matza med Z

Olof: Vore jävligt ball om du ville bidra med en text till denna länk. När du får lust och är inspirerad. Ta't lugnt.

See you mate!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback