Intressanta möten på Arbetsförnedringen

Det är alltid fascinerande att behöva tampas med arbetsförmedlingen.

 

Jag går ner till AF på måndagseftermiddagen för att be om en tågbiljett till Stockholm. Det är nämligen ett rekryteringsmöte nästa vecka i huvudstaden för ett företag som vill anställa tio svenskar som ska jobba åt dem på Irland.

När det är min tur går jag fram till killen i receptionen och säger:

-Hej, jag skulle behöva en sökanderesa för att gå på ett möte i Stockholm.

-Det får du inte, svarar killen.

Jag har åkt på anställningsintervjuer i flera olika städer de senaste åren, och AF brukar alltid ge mig en tågbiljett utan att krångla.

-Va? säger jag. Ska du inte ens fråga vad det är för möte jag ska på?

-Nej, jag vet redan nu att du inte får någon tågbiljett.

-Men lägg av. Kan du åtminstone kolla på annonsen? Den ligger på platsbanken på arbetsförmedlingens sida.

-Nej, det är ingen idé. Du kommer inte att få åka.

Efter diverse tjafs och tjat där killen hela tiden beter sig som att jag är en psykpatient med orimliga krav och han överläkare på avdelningen där jag är inlagd, lyckas jag få honom att kolla på annonsen.

Han tittar tio sekunder och säger sen:

-Okej nu har jag tittat. Jag kan bestämmelserna och du får ingen tågbiljett av oss.

Jag inser att killen är totalt dum i huvudet och ber att få snacka med min handläggare.

-Hon är inte här, säger han omedelbart. Du får gå hem och ringa henne.

Jag skakar på huvudet och går därifrån.

 

Väl hemma ringar jag till AF. Efter att ha försökt ett par timmar får jag tag i min handläggare och förklarar mitt ärende.

-Du behöver inte prata med mig om det här, säger hon. Det är bara att gå ner till vår reception så ordnar de tågbiljetter åt dig.

-Det var precis det jag gjorde, säger jag. Men de ville inte ens lyssna på vad jag sa.

Då frågar jag min handläggare om namnet på den som nekat mig en biljett, men det har jag ingen aning om. Hon ber då att få återkomma. Några timmar senare ringer hon och säger att jag ska gå ner till AF igen och be om en tågbiljett till Stockholm. Om de nekar mig ska jag ta personens namn och sen ringa henne.

 

På tisdagen går jag ner till AF igen. Då står en annan kille i receptionen. Utan att krångla det minsta hänvisar han mig till en handläggare som ger mig en tur och retur- biljett till Stockholm nästa vecka. Jag åker på onsdag och kan åka hem när jag vill.

Efteråt förklarar jag vad som hände dagen innan. Den handläggaren som gav mig biljetten ursäktar sig då med att de har många nya anställda på AF just nu.

Jag frågar då om den killen som var ny inte borde ha hänvisat mig till någon annan om han var osäker, istället för att blankt vägra hjälpa mig.

-Jo, det borde han ha gjort.

 

I dag ska jag till AF igen i ett annat ärende. Det ska bli intressant att se vad som händer då.


Kommentarer
Postat av: Anonym

Hade du åkt även om AF inte betalat biljetten?

2010-04-21 @ 19:46:09
Postat av: Anonym

Lycka till hoppas du får jobbet!

2010-04-21 @ 20:17:52
Postat av: Gammal Hårdrockare.

"Hade du åkt även om AF inte betalat biljetten?"Om Olof hade haft pengar så är jag säker på att han hade åkt.

Postat av: Rasta Popolov

Hade du cyklat om inte AF betalat biljetten?

2010-04-22 @ 17:40:02
Postat av: Gammal Hårdrockare.

Jag var faktiskt uppe på AF idag och eftesom jag är där för att utföra ett arbete och alltså inte är där som arbetslös så blir diskussionerna lite mer avslappnade med handläggarna så att säga. De mer eller mindre erkände att det nya systemet var vansinne. En av dem sade att rakt ut att det knappast blev mer arbetstillfällen bara för att man sänkte ersättningar och jävlades med de arbetslösa. Och jag håller med, hur skulle det kunna bli det? De som mest gnäller över de arbetslösa är arbetsgivarna. Jaha, hur vore det då om de anställde de arbetslösa?

- Finns inga pengar! Vi har inte råd! Inte tillräckligt med orderingångar! De behövs inte!

Men dåså! Vad gnäller de då för? Finns det inga jobb så finns det inga!Och alla som tror att arbetslösa lever lyxliv: Jag jobbar heltid och får ut 16 000 kr när skatten är dragen. Skulle jag bli arbetslös skulle jag få ut drygt 8 000 kr efter trehundra dagar av arbetslöshet. Jag skulle alltså förlora hälften av min nuvarande inkomst. Varför skulle någon frivilligt vilja leva på en sådan struntsumma? Jag vill leva, inte bara överleva. Det är därför man jobbar - För att få pengar, inte för att det är kul!

2010-04-23 @ 16:08:36
URL: http://gammalhardrockare.blogspot.com/
Postat av: Nober

Förstår inte varför du är arg. Varför ska jag som skattebetalare betala dina jävla tågbiljetter till Stockholm bara för att du är arbetslös. Du har väl någon form av inkomst. När jag söker jobb, får jag betala mina kostnader själv. Och kom inte och snacka om att - det är så synd om mej. Jag får ju bara ut så och så mycket i månaden. Lägg av!. Lägg av din snyltare. Mc Donalds söker stekare. Ett gott dagsverke. Inte att förakta. Förövrigt skriver du att det inte varit några problem tidigare. Jag citerar. "Jag har åkt på anställningsintervjuer i flera olika städer de senaste åren, och AF brukar alltid ge mig en tågbiljett utan att krångla". Va faan! hur länge har du varit arbetslös. Ska vi skattebetalare alltid betala dina räkningar och resor till andra städer när du ska söka jobb du aldrig kommer att få. Jag säger bara!. Dom söker folk som stekare på Mc Donalds. Ta det som en man, och sök. Man måste börja någonstans för att komma någonstans. //Nober.....

2010-04-23 @ 20:54:28
Postat av: slaktarn

Nober är detta ett internskämt mellan er två lr?annars blir jag fan bekymrad, vet inte om du är en borgarbracka som börjat någonstans i livet där inte alla andra börjat... du kanske har det bra ställt o aldrig behövt kämpa.. vi skattebetalare hit o vi skattebetalare dit... haha ja jag betalar gladeligen skatt för att mina medmänniskor ska få det mer drägligt i tillvaron. att äldre ska få vård trots att dom bara varit vanliga knegare hela livet, att de sjuka får någon typ av pension att leva på överhuvud taget.om du nu tjänar så mycket slantar, är du så girig att du inte kan skänka en slant till olof så han får söka sitt jävla jobb som han vill?...har råkar ju åtminstone ha lite ambitioner o drömmar.. antar att du tappade dina för längesedan o glömt vad som är viktigt i livet...vet inte om dom lobotomerat dig men olof var arg p.g.a att han enligt regler o skall få pengar till resa för att söka jobb. när någon stursk tomte nekar honom något han har rätt till så är det inte så konstigt att han lackar?om någon på systemet nekar mig o köpa en låda flyktsoda så skulle jag lacka..om du skulle bli nekad något du enligt paragrafer och regler har rätt till skulle du förstås inte bli arg lr?du kanske har lite innan för pannbenet min gode herre men du verkar saknade det viktigaste här i livet../ slaktarn

2010-04-23 @ 21:38:53
Postat av: Mao

Nej nober det gör dom inte

Postat av: Nober

Slaktarn! Är du arbetslös också?

2010-04-23 @ 22:13:51
Postat av: Nilla

Nober: Instämmer helt med vad du skriver.

Slaktarn: Borgarbrackor hit och socialism dit...jag betalar gärna till dom som behöver det, men jag betalar inte till dom som inte försöker. Mc Donalds är väl en bra start?! Alla har säkert drömmar och ambitioner, men tyvärr kan dom flesta inte leva på dom.

2010-04-24 @ 06:58:43
Postat av: Olof

Nober och Nilla

Jag skiter fullständigt i vad ni tycker och tänker.

När jag sitter på ett x2000 till Stockholm på onsdag så skrattar jag gott åt att det retar upp idioter som ni och att ni tror att det är ni som betalat biljetten.

2010-04-24 @ 11:20:31
Postat av: Nober

Olof. Jag retar mej inte på att du får åka till Stockholm. Det jag oroar mej för är att du kräver att andra ska betala åt dej. Ta ett anständigt jobb i väntan på att få det jobb du önskar dej så djupt. För om jag fattat dej rätt, har du inte haft ett jobb på flera år.

2010-04-24 @ 14:21:00
Postat av: Nilla

Glad att jag kan få dig att skratta. Det är intressant att du bara bemöter sånt som ex jag och Nober skriver, vi som inte håller med dig eller tycker att ditt liv som arbetslös som ok. Vi som inte gillar din inställning som dagdrivare. Man får vara beredd på att alla inte tycker det är ok, men det är oss du bemöter som en tonåring...intressant, intressant...

2010-04-24 @ 14:24:23
Postat av: Din gamle klasskompis

Som vanligt känner jag mig tvungen att skriva något!

Först och främst vill jag poängtera att jag inte pratar om Olof utan om fenomenet som helhet. Dessa okunniga personer (Nober o Nilla mfl) kanske ska lära sig lite matematik och lite ekonomi innan de uttalar sig? Att åka till en annan stad och söka jobb:

För det första är detta personens "rättighet", man kan inte avstå från det bara för att ett par jönsar tycker att deras skattepengar är i fara! Slutar ni skicka era barn till dagis bara för att en och annan stolle tycker att ni borde fixa det själva i och med att skattebetalarna inte var inblandade när ni avlade krabaterna?

För det andra: flyttbidrag är den förmånligaste samhällsinsatsen för att folk ska få jobb. Den har dessutom gett bästa resultat av alla insatser! På det här sättet har skattebetalarna satsat en liten slant och i gengäld får folk jobb och samhället sparar MASSOR (apropå ERA skattepengar som ni tjatar om!) Som sagt, lär er lite ekonomi innan ni börjar prata om saker som ni absolut inte kan!

För övrigt tycker jag att det är fullständigt oförskämt av er att kritisera någon och/eller ha synpunkter på någons liv när ni inte ens känner honom/henne!

2010-04-24 @ 20:10:27
Postat av: Nober

Hördedudingamleklasskompis. Är du också utan jobb, eller vill du bara spela på galleriet. Jag och många med mej, vill ju bara att alla ska ha det bra. Detta funkar ju inte så länge vi har parasiter här i samhället. Alla måste dra sitt till stacken, och kan så ledes inte bara kräva biljetter till stockholm.

2010-04-24 @ 22:04:45
Postat av: Gammal Hårdrockare.

Nober:"Mc Donalds söker stekare. Ett gott dagsverke."Är du helt dum i huvudet eller? Sedan när började McDonalds anställa medelålders män?

2010-04-24 @ 23:21:26
URL: http://gammalhardrockare.blogspot.com/
Postat av: Din gamle klasskompis

Nobers nivå är alldeles för låg för att man ska svara men jag gör det ändå bara för att ingen ska säga att jag ballade ur!

Intressant att du inte säger något alls om det jag skriver och endast kör med personpåhopp. Men här har du dina svar:

… Är du också utan jobb (Jag har jobb och betalar mer skatt än du kan drömma om!), eller vill du bara spela på galleriet (vet inte riktigt vad du menar men jag föreläser för 20 – 30 människor om dagen, kanske det är du som saknar forum?) Jag och många med mej, vill ju bara att alla ska ha det bra (Vadå "många"? Tala för dig själv, människor som har din samhällssyn är inte så många!) Detta funkar ju inte så länge vi har parasiter här i samhället (jag är glad att jag lyckades framkalla ditt rätta jag. Att kalla sina medmänniskor för "parasiter" visar tydligt vilken sorts människa du själv är!) Alla måste dra sitt till stacken, och kan så ledes inte bara kräva biljetter till stockholm. (Din sista kommentar är så löjlig att jag inte ens vill diskutera den, läs mitt tidigare inlägg!)

2010-04-25 @ 00:04:53
Postat av: Nilla

Nu har det här diskussionen hamnat på sandlådenivå...

2010-04-25 @ 10:56:21
Postat av: Gert-Inge

Jag betalar gladeligen skatt för att arbetslösa får resor betalda. Det är sånt som kallas välfärd. Tyvärr är den på väg att urlakas pga alliansens skattepolitik.

2010-04-25 @ 20:26:09
Postat av: bigbrotherNu kan jag inte längre hålla mig. När man börja säga att vår välfärd urholkas pga av alliansens skattepolitik är man ju bara så långt från verkligheten man kan komma. Men varför inte höja skatten till 90% för alla "rika"? Helvete vilken välfärd vi skulle få...Sanningen är ju den att Sverige trots mycket höga skatter under lång tid stadigt sjunker i välfärdsligan. Vår sjukvård är t ex långt ifrån bäst i Europa. Välfärd kommer inte från höga skatter. Välfärd kommer (lite förenklat) från att privata företag startas och växer och anställer människor och att dessa företag och människor betalar en rimlig skatt till systemet och att människorna dessutom får pengar över som de kan spendera och få "hjulen att rulla".Arbetslösheten/utanförskap är en gigantisk post (kanske den största?) i statsbudgeten. Varje person som går från arbetslöshet till anställning i det privata näringslivet är en enorm vinst för samhället och välfärden. Man skapar välfärd genom att gynna företagande och arbete.Jag förstår att många här inte håller med om min analys men jag står för den till 100%. Att tro att man bara genom att höja skatterna får bättre välfärd är ju extremt kortsiktigt tänkt. Och när du ser en person som mot förmodan lyckats med sitt företag och kanske har en tjusig bil, tänk då på att staten troligtvis fått dubbelt så mycket pengar från honom/henne i moms och skatt etc vad personen själv fått i fickan...Vad gäller Olof har jag ingen direkt kommentar. Självklart ska arbetslösa få åka på intervjuer.2010-04-26 @ 08:21:30
Postat av: Theka

Bra Olof att du inte ger upp dina drömmar om ett jobb som passar dig! Hoppas du får det...

2010-04-26 @ 08:24:05
Postat av: Peter

Till er som tycker att arbetslösa tydligen är parasiter. Glöm inte bort att vårt ekonomiska system bygger på en relativt hög arbetslöshet. Fråga vilken nationalekonom som helst om det är bra med en arbetslöshet på 1-2% och svaret lär bli nej.

2010-04-26 @ 09:32:57
Postat av: Nilla

Vad är välfärd?

2010-04-26 @ 14:32:04
Postat av: Rasta Popolov

Timbro Kungsgatan 60.De har en tjänst ledig.Passa på när du ändå ska till huvudbyn.

2010-04-26 @ 17:35:13
Postat av: Anonym

http://www.aftonbladet.se/jobbresan/article7025389.ab

2010-04-26 @ 20:51:50
Postat av: M

De söker många truckförare på af en del sommarjobb

2010-04-26 @ 21:42:44
Postat av: Din gamle klasskomis

Nilla jag kan hålla med om att diskussionen hamnat på sandlådenivå. Men det var du som satte upp "nivån"! Lev med det!

2010-04-27 @ 16:53:50
Postat av: Gert-Inge

Big brother!Det är väl avgörande hur regeringen väljer att fördela skattemedlen. Slopa förmögenhetsskatt, lägre inkomstskatt osv gör ju att offentliga sektorn tappar pengar. Små privata företag är som en piss i Missisippi när det gäller skattemedel till hälso- o sjukvård mm. Att skapa jobb inom den offentliga sektorn med skattemedel bidrar med mer..

2010-04-28 @ 07:23:52
Postat av: bigbrother

Gert-Inge!Kul med lite debatt även om jag måste erkänna att den känns väldigt "off-topic" i denna blogg... :) Men nu har ju stenen börjat rulla så...Jag håller med dig om att anställa människor i den offentliga sektorn är en bra väg att gå för att minska arbetslösheten. Det kan dessutom skapa bra spin-off effekter. Men eftersom staten måste betala lön & pension etc för dessa så blir det ju något av ett nollsummespel. För att få råd med detta krävs en privat sektor som fungerar och växer. Jag pratar inte alls bara om små företag utan alla företag. Att små privata företag f ö är en "piss i Missisppi" beror ju på att vi inte får fram så många sådana företag jämfört med t ex Tyskland. Man borde fundera på om det kan bero på tuffa villkor för företagare.Regeringen har valt att genom höjt grundavdrag mm satsa på att vanligt folk ska få mer pengar i plånboken vilket sätter fart på hjulen. Man har dock inte tagit bort värnskatten för de "rika" vilket jag tycker är en korrekt bedömning i dagsläget.Det blir lite fånigt när man nämner slopad förmögenhetsskatt. Förmögenhetsskatten hade högst marginell påverkan i budgeten och var snarare en skatt skapad av ideologiska skäl. Det finns också många som hävdar att den var direkt skadlig eftersom viktigt investeringskapital flydde från Sverige. Själv kan jag inte bedöma om det stämmer.För att få en bättre välfärd (sjukvård, skola etc) krävs det resurser. Då handlar det inte om att fördela en kaka med pengar. Det handlar om att få kakan att växa. Att satsa på den offentliga sektorn kan vara bra av flera skäl men det skapar ingen direkt tillväxt. Jag anser att balansen mellan statligt och privat i Sverige inte är sund. Det har under lång tid urholkat vår välfärd.

2010-04-28 @ 11:13:20
Postat av: annapanna

och nu ska vi alla sjunga tillsammans We shall overcome...

2010-04-28 @ 11:15:52
Postat av: slaktarn

haha jag håller med annapanna:) iaf vill hälsa alla ilskna själar o olof en glad valborg... ramla runt i rännstenen ger lite mer än o argumentera här... kul att folk har åsikter..GLAD VALBORG LR VA MAN SÄGER..over n out

2010-04-29 @ 20:51:52
Postat av: Ulven

Tjena grabbar och tjejer. Bra eller?

2010-04-30 @ 20:07:35
Postat av: Gammal Hårdrockare.

Nober:Jag har inte fått något svar från dig. Vilken McDonaldsrestaurang anställer medelålders män? Kom igen nu, du uttalar dig ju så spiksäkert så du borde väl veta var jobben finns åt alla arbetslösa, eller?

2010-05-01 @ 22:12:27
URL: http://gammalhardrockare.blogspot.com/
Postat av: anonymGammal HårdrockareVäldigt många jobb finns uppenbarligen i Norge. Se länk ovan. Men ingen har påstått att det finns jobb till "alla" arbetslösa som du försöker hävda...

2010-05-02 @ 19:43:05
Postat av: Anna

Efter allt detta debatterande vill vi veta hur det gick i Stockholm. Gav det dig ett jobb? Blir det Irland?

2010-05-03 @ 11:03:48
Postat av: Gammal Hårdrockare.

Anonym:"Men ingen har påstått att det finns jobb till "alla" arbetslösa som du försöker hävda..."Men varför då kommentarer som: Jag vill inte försörja parasiter, ta dig ett jobb som stekare på McDonalds i väntan på drömjobbet, ta dig ett anständigt jobb osv.

Det måste ju betyda att vissa här anser att det finns jobb åt en halv miljon arbetslösa, eller?

Och varför skriver man att Olle ska söka jobb på McDonalds när de uppenbarligen inte känner till anställningskriterierna? De anställer INTE medelålders män. Har du någonsin blivit serverad av en man i trettiofem-fyrtioårsåldern på McDonalds som inte har varit ägaren?Du är lika jävla dum i huvudet som politierkna som inte har fattat att vi alla är unika varelser med olika förutsättningar och begåvningar. Sossarna tror att ingen kan, högern tror att alla kan. Idioter allihop.

2010-05-03 @ 15:47:33
URL: http://gammalhardrockare.blogspot.com/
Postat av: Gert-Inge

Olof!Diu ska bli lastbilchaffis

2010-05-05 @ 12:37:32
Postat av: Gubbstrutten

Jag är den verkliga parasiten, jag har ett jobb men gör inte ett skit, bara säger "ja" till allt och så händer det ingenting, förhala, förhala och ställa (gärna dumma) motfrågor och mer förhala, dra ut en timmes jobb till en vecka osv.

2010-07-02 @ 16:12:53
Postat av: Smsa Låna

Jag tycker att du har en riktigt nice blogg! Har du ork så slå även ett öga på min :).

2011-07-20 @ 06:53:32
URL: http://smsalåna.nu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback