Inspirerar ungdomen

I fredags fick jag en kommentar i bloggen som jag blev jätteglad av.

 

Hej!

Vi blev väldigt inspirerade av en krönika du skrivit i Corren som vi fick läsa under svenskalektionen idag. (Den handlade om när du hjälpte en busschaufför och uppmanade folk att inte bara sitta och titta på.)
Vi blev väldigt peppade på att först göra en undersökning på hur folk verkligen reagerar i vissa situationer. Och göra något slags projekt för att påverka våra medmänniskor. Har du några förslag på vad vi kan göra? Har du gjort något mer än att skriva denna krönika?

MVH Andréa och Linda

 

Krönikan som tjejerna syftar på publicerades för över ett år sen. Så tydligen har någon svensklärare klippt ut den ut tidningen, sparat den och låter sina elever läsa den på lektionerna.

Kul att mina texter lever och sprids vidare. Jag känner mig hedrad.

Ännu roligare är det att två ungdomar inspirerats av det jag skrivit och vill göra något för att påverka andra. Det är precis såna saker jag vill uppnå med mitt skrivande, och det här känns som ett kvitto på att det jag gör är meningsfullt.

Någon gång de närmaste dagarna tänkte jag skicka ett svarsmail till de här tjejerna. Om ni läsare har något tips att ge dem hur de ska påverka sina medmänniskor att inte stillatigande titta på när någon behöver hjälp, så får ni gärna skriva det i kommentatorsfältet.

Här har ni krönikan som eleverna på någon skola fick läsa i fredags:

  


Låtsas ni att ni inte ser?

 

Förra veckan hörde min bror några konstiga skrik och gick ut från balkongen för att höra vad som stod på. Det han fick se var att en äldre man hade ramlat med sin rullator, och låg på asfalten och skrek på hjälp. Brorsan blev givetvis orolig, men det som gjorde honom mycket upprörd var att en man cyklade förbi den hjälplöse gamle mannen utan att stanna. Han låtsades helt enkelt att han varken såg eller hörde mannens rop på hjälp.

För att göra en lång historia kort så kan jag meddela att min bror sprang ner och hjälpte till, en ambulans dök upp och tog med den äldre herren. Vi får alla hoppas att det gick bra för honom.

 

Jag undrar vad det är för en person som helt oberörd kan cykla förbi en äldre människa som ligger på gatan. Det är inte första gången jag ser ett sånt beteende hos mina medmänniskor.

En gång satt jag på bussen på väg till jobbet. Då vi kom fram till Folkungavallen fick jag plötsligt se hur en sån där tvådelad långtradare körde upp vid sidan av bussen. Långtradarföraren tutade och hötte ilsket med näven åt vår busschaufför medan han fortsatte åka precis bredvid oss på ett mycket trafikfarligt sätt. När bussen bromsade in vid Tinnerbäcksbadet för att släppa förbi honom svängde långtradaren åt höger och ställde sitt fordon som ett L framför bussen. Vår busschaufför var helt instängd och kunde inte göra annat än att tvärbromsa.

Då kom långtradarchaffisen utspringande högröd i ansiktet och med näven i luften. Mannen som nu sprang in i bussen var uppenbarligen kraftigt berusad och antagligen påtänd. Den rabiate mannen skrek och härjade och situationen var mycket hotfull. Alla mina medpassagerare låtsades som att det regnade och tittade ut genom fönstren.

Jag kan inte stillatigande se på hur en oskyldig människa riskerar att blir misshandlad. Så jag, med mina respektingivande 55 kilo, sprang fram i bussen medan jag skrek:

     - Försvinn! Ut härifrån din jävel! Lämna bussen!

Den galne lastbilschaffisen verkade bli chockad över att någon ställde upp på busschaufförens sida, kom av sig och sprang tillbaka till sin långtradare. Han startade sitt fordon så snabbt som det gick, och körde med full fart in mot Linköpings centrum!

     - Ring snuten, skrek jag till busschauffören. Han kör för helvete in mot stan!

Jag brukar inte blanda in polis i onödan. Men när en totalt svinfull galning kör en gigantisk långtradare in mot Trädgårdstorget, tycker jag att det kan vara dags att bylingarna stoppar honom.

Busschauffören ringde snuten och förklarade situationen, och sen åkte vi vidare. Jag gick av vid nästa hållplats, eftersom det var där min arbetsplats låg. Så jag vet faktiskt inte hur det gick med den galne långtradarchaffisen.

 

När jag med raska steg gick till jobbet var jag fly förbannad. Men det var inte lastbilschaffisen jag var arg på. Det var alla de andra passagerarna på bussen som inte gjort ett handtag för att hjälpa till.

Det är såna här händelser som gör mig så besviken på mänskligheten. För mig är det självklart att hjälpa till när en annan människa är i nöd.

Det jag vill säga till mina läsare är att jag inte begär att ni ska skänka en stor del av er lön till välgörenhet. Men om ni upptäcker att en person är skadad, att någon är på väg att få stryk, eller att en människa har svårt att ta sig på en buss eller ett tåg med sin rullstol eller barnvagn, så måste ni hjälpa till.

Ni vill väl inte vara en av de små, fega människorna som alltid låtsas att de inte ser?

 


Krönikan är en kraftigt förkortad version av ett blogginlägg som jag skrev i oktober 2008.
Ni kan läsa det här.


Kommentarer
Postat av: Hav utan hamnar

Okej, han kanske inte satt inne för skattebrott, var lite osäker på det där. Jaja, historien om när han skulle starta bolag har jag på dvd. Skön anekdot.Se till att skaffa allt eller det mesta med Cornelis. Kan rekomendera boxen Mäster Cees memoarer. Fick den av farsan när jag fyllde 16 år, är ju ett par år sedan nu men den innhöll en handfull skivor och bland annat en intressant bok.Han har spelat in en hel del om man räknar med alla tolkningar av bland annat Lars Forsell, C.M. Bellman, Povel Ramrel och andra så det är bara att börja samla heheLev väl!

Postat av: Angelica

Som sagt; skitkul. :)

2010-01-26 @ 19:06:11
URL: http://tjockkatt.webblogg.se/
Postat av: Angelica

Sv; jag kände också lite så. Han verkar väldigt bra och pedagogisk den där skansen-jonas...Haha fy fan. Djur kan vara så äckliga. Jag blev som sagt antastad av mitt ex's get i fårhagen. :( Stod och klappade en häst, och helt plötsligt försökte den placera sina hovar (eller vad fän dom nu har) på mina axlar. D: Ääääääckligt!

2010-01-26 @ 20:22:37
URL: http://tjockkatt.webblogg.se/
Postat av: Angelica

Sv; Ja, det är riktigt sjukt. :/ Förstår verkligen inte varför. Jag skulle aldrig orka leva så...Oj, ja det var ju... ja. Fast jag vet flera som gjort så, men oftast efter att dom avslöjat en otrohet eller liknande. Inte bara sådär spontant... :/

2010-01-27 @ 12:10:14
URL: http://tjockkatt.webblogg.se/
Postat av: Jocke

HejVart har din polare "Köttet" tagit vägen ???

Hänger du inte med honom längre.

Vill ha lite mer fiske skola.

2010-01-27 @ 21:55:41
Postat av: Rumah Dijual

More people need to read this and understand this aspect of the story. I cant believe you’re not more popular.

Postat av: Pakaian Muslim Modern

After examining a few of the blog posts in your web site now, and I actually like your way of blogging.

Postat av: Jual Beli Mobil Bekas

Thanks for spending the time to discuss this, I feel strongly about it and love reading more on this topic.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback