Hästpojken, Florence Valentin och Hunter S. Thompson

I torsdags var jag och kollade på Hästpojken för att recensera konserten i Corren. Det var ett bra gig och ni kan läsa min recension här. Jag tycker fortfarande att det är lite svårt att förmedla något av värde på bara 1200 tecken, men jag är ändå ganska nöjd. Jag tror att jag börjar lära mig mer och mer hur man gör för att formulera sig på ett begränsat utrymme.

Visserligen är det bra för mig att lära mig skriva på beställning med en deadline som innebär att jag inte har allt för mycket tid att arbeta igenom texten, och där jag bara har ett visst antal ord att få fram vad jag vill säga. Det är så man jobbar i tidningsvärlden, och jag måste helt enkelt vänja mig vid det om jag vill ha betalt för mina texter. Läsarna vill ha en recension snabbt, och de orkar oftast inte läsa för långa artiklar.

Men innerst inne tycker jag illa om allt som stänger in min kreativitet. Helst skulle jag vilja ha obegränsat tid och utrymme, släppa alla krav på att försöka vara objektiv och göra mina recensioner till långa Gonzoreportage.

 

Gonzojournalistik är en stil som skapades av Hunter S. Thompson. Det innebär att journalisten - istället för att objektivt iaktta - lägger sig i händelseförloppet, ser till att själv bli en aktiv part och påverkar det som händer, och sen beskriver allt från sin egen högst subjektiva vinkel.

Det skulle verkligen vara kul att få jobba så för en tidning, och det behöver inte betyda att jag skulle göra precis som Thompson själv. Han var oftast påverkad av ett antal olika droger samtidigt, betedde sig som en fullständig galning och vare sig han skrev om Nixons valkampanj eller en biltävling i Las Vegas blev alltid texterna lysande och mycket underhållande berättelser om vad han själv hittade på för vansinniga saker.

Men det skulle vara roligt att få vara subjektiv och verkligen låta reportaget handla om mina egna upplevelser och intryck under kvällen.

 

Till exempel var jag på en konsert med Florence Valentin för några månader sen. Det blev en kort recension som jag tycker var helt okej.

Men om jag fick jobba på det sätt jag verkligen vill hade jag gett mer bakgrundsfakta om vad Florence Valentin är för ett band, berättat varför jag fastnat för deras punkiga förortsromantik, och beskrivit publiken och stämningen på L’Orient den kvällen. Förutom att ge mitt eget omdöme om den mycket bra konserten hade jag även berättat om hur jag efteråt hamnade vid samma bord som Love Antell. Hur vi blev fulla tillsammans, diskuterade The Clash och det bandets betydelse för Florence Valentins musik och texter. Om hur lycklig Love verkade när han berättade för mig att han aldrig velat bli något annat än rocksångare och att han nu närmade sig ett liv där han kunde försörja sig på det. Jag hade berättat för läsarna att jag blev glad för hans skull och för hela världen, eftersom det är något mycket vackert att en kille som en gång slet med ett monotont lagerjobb nu kan leva på att skriva låtar som Upp på sociala och ner på systemet.

Och jag hade berättat hur pinsamt det var när vårt samtal blev avbrutet av att en berusad bekant slog sig ner vid bordet, och av någon idiotisk anledning kände sig tvungen att förklara för Love varför hon skulle rösta på Sverigedemokraterna. (Antagligen just på grund av att han under konserten gjort det tydligt att han avskydde det partiet.) Hur hon försökte påstå att hon inte var rasist och yrade något om att SD var det enda parti som ville förbjuda tidelag och sen påträngande och nästan aggressivt frågade Florence Valentins sångare om han tyckte det var rätt att man ska få knulla getter.

Jag hade beskrivit Loves reaktion, hur förbannad han blev och hur han blankt vägrade att sälja vare sig t-shirtar skivor till den jobbiga bruden, och hur jag själv tänkte att han då uppvisade samma slags integritet som Ebba Grön en gång hade.

 

Om jag hade haft utrymme i tidningen och tid att arbeta igenom ett sånt reportage så tror jag att det hade kunnat bli en intressant och underhållande text om bandet Florence Valentin och deras konsert just den kvällen. Men genom att lägga in mina egna högst personliga upplevelser skulle jag också sagt något värdefullt inte bara om mig själv utan om stämningen i Linköping och Sverige en torsdagsnatt ett år innan valet.


Kommentarer
Postat av: Calle

härmed döper jag dej till Gonzolof. Sämre signaturer finns det. Men det du inte får in i tidningen skriver du ju självklart här :)

2010-03-04 @ 09:30:23
Postat av: Angelica

Sv; Men det är ju lite ordlek. :) Ingen skit i håret, liksom. Nä, önskar jag också slapp hår, funderar på att raka av skiten och skaffa ett par peruker att variera mig med, men naaaah...

Postat av: slaktarn

oi mate. har läst din blogg ett tag nu o funderar faktiskt på o köpa din bok (lr en av dom?). iaf inte för att du lär bry dig nämnvärt men din blogg är den enda jag följer av de människor jag inte har någon relation till förutom pluras dåvarande svart blogg o danko jones turneblogg.. du har samma perspektiv o värderingar som mig o skriver jävligt bra o intressant.dessutom har du jävligt bra musiksmak. haha hade velat se öijer i sporthallen, vilken jävla snubbe...iaf take careover n out...

2010-03-04 @ 10:35:37
Postat av: Olof

Tjena Slaktarn!

Tack för berömmet. Kul att du gillar min blogg. Läs gärna min bok och låt mig få veta vad du tyckte sen.

Du får gärna skriva om den i din blogg :)Olof

2010-03-04 @ 11:43:22
Postat av: Anonymous

Vilken tur att du har blogg!! Så att vi ändå kan läsa den sortens texter!!

Jag läste även din recension i corren och tycker att du fick sagt MYCKET på de få rader som du hade till ditt förfogande. Jag tycker du fångar in hästpojken bättre än vad du fångade in Stefan Sundström faktiskt.

Jag hoppas att du ha planer på att recensera Kristian Lundbergs roman "Yarden" på din blogg. Jag hoppas även att du kommer att recensera Ulf Lundells bok/cd "En öppen vinter" på din blogg.

Keep up the good work.

2010-03-04 @ 15:45:40
Postat av: Olof

Jo, jag kanske börjar lära mig det där med att skriva korta texter nu. Det kanske är därför som Hästpojken blev bättre än mina tidigare recensioner.

Har besätllt Yarden på bibblan. Ska läsa den och får se om jag skriver något om den här. Just nu håller jag på med Generation A av Douglas Coupland.

Jag har erbjudit Corren en recension av En öppen vinter, men det är möjligt att någon annan recensent får den.

Om inte Corren vill ha recensionen kommer jag ändå be förlaget om ett recensionex. De skänkte mig ett et av Vädermannen, så det komer nog att bli bra.

Hur som helst får du nog läsa en recension av mig av Lundells bok, antingen här eller i Corren.

2010-03-04 @ 15:59:02
URL: http://olofberg.blogg.se/
Postat av: Rasta Popolov

Vore kul om du kunde recensera senaste numret av Fantomen. Man vill ju inte läsa den i onödan.

2010-03-04 @ 17:44:38
Postat av: Henke

Ha ha ha

2010-03-06 @ 08:05:47
Postat av: ärdudumihuvudeteller?Jag tror "Henke" är kär i Olof. Lite tragiskt, för om man läser mellan raderna så tror jag Olof är heterosexuell.Om "Henke" letar efter mannen i sitt liv så finns det nog andra k(analer) att utforska.

2010-03-07 @ 00:40:52
Postat av: Angelica

S; Ahhh..... fan vad jobbigt. :(

2010-03-11 @ 16:47:46
URL: http://tjockkatt.webblogg.se/
Postat av: Gert-Inge

ööööööööööh!!!

2010-03-11 @ 18:17:45
Postat av: Anonym

nu är solen här då är bloggen i dvala eller????

2010-03-14 @ 11:53:45
Postat av: Olof

Jag ska komma igång igen. Det kommer ett nytt inlägg snart.

2010-03-14 @ 12:11:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback