Två tonårskillar använde en stackars igelkott som fotboll

 

För nästan tio år sen jobbade jag som redigerare på en liten lokaltidning i Östergötland. Varje morgon började jag med insändarsidan som jag var ansvarig för. Problemet var bara att tidningen och läsekretsen var så liten, så ganska ofta hade vi inte tillräckligt med insändare för att fylla en hel sida.

Kreativ som jag är så löste jag helt enkelt det problemet genom att skriva egna insändare under olika signaturer. Ni kanske tycker det låter bisarrt, men jag känner redigerare över hela Sverige. Det här försigår på många tidningar.

Ibland skrev jag lite om någon politisk fråga jag funderade över, ibland klagade jag över att något rockband jag hatade – till exempel Gyllene Tider – fick för mycket uppmärksamhet i vår tidning. Och någon enstaka gång lät jag min skönlitterära ådra komma till tals och helt enkelt hittade på en historia som jag var upprörd över.

 

En gång skrev jag en mycket arg insändare från en djurvän som hade fått bevittna något oerhört grymt. Den uppdiktade figuren hade sett två tonårspojkar som använde igelkottar för att träna fotboll. Jag gav en del målande beskrivningar och berättade bland annat hur den ena killen slängt upp igelkotten i luften, så den andra killen kunde göra ett slags volleyskott med igelkotten.

Jag påstod att detta skulle ha hänt någonstans i Linköping.

Min chef som var ansvarig utgivare var med på noterna. Hon visste att det var jag som skrev insändaren och att historien var lögn, men godkände publiceringen.

Vi behövde ju fylla insändarsidan.

Hon ångrade sig redan dagen efter då vi översköljdes av insändare från djurvänner som var upprörda över historien. Vi publicerade några av dessa insändare, men efter två dagar blev vi tvungna att sluta. Det började bli pinsamt att den här påhittade historien väckte så mycket känslor och raseri. Vi föröskte tysta ner lögnen helt enkelt.

Vi trodde att det funkade.

 

Igår, nästan tio år senare, fick jag se en bild på facebook. Det var ett foto på en arg lapp som det påstods att någon satt upp på en anslagstavla i Ekholmen, en stadsdel i Linköping.

En arg människa har bevittnat hur två tonårspojkar använde en igelkott som fotboll. Hon är mycket upprörd. Andra människor är också upprörda och har kommenterat. Någon påstod att detta hänt förut, men denna gång i Ljungsbro – en annan stadsdel i Linköping.

 

Jag vill bara uppmana er till att inte tro på allt ni läser, vare sig i tidningar eller på facebook.

Det här är en urban myt, och det är jag som ligger bakom den. Historien med igelkotten har aldrig hänt helt enkelt.

 

Eller kan det vara så att jag har skapat copy cats? Att någon läst min insändare, och tyckt det verkat kul att använda en igelkott som fotboll.

I så fall beklagar jag saken, men det är inte mitt fel att någon är så sjuk att han gjor det här. Jag är lika oskyldig som Ozzy Osbourne var när en tonåring tog livet av sig efter att ha lyssnat på hans låt Suicide Solution.

Ozzy kommenterade saken så här:

”Man kan ju undra vad killen påverkats av mest? Att lyssna på min låt tio gånger, eller att bo med sina föräldrar i 17 år?”

 

 


Kommentarer
Postat av: Din gamle klasskompis

Roligt att du är tillbaka Olof!
Läste din historia. Jag visste faktiskt inte om jag skulle skratta mig fördärvad eller gå ut och skjuta mig!
Märklig historia!
Låt mig fylla på med min historia. Jag vet inte om jag har berättat den för dig under någon ölkväll men jag drar den ändå.
För ca 20 år sedan bodde jag ensam och en kväll satte jag och en polare och funderade över mediedrev och liknande fenomen. Vi undrade hur alla rykten skapas? Då tänkte vi testa och se om det är lätt eller svårt att skapa rykten. På den tiden var bingolotto ett välkänt och tämligen populärt nöje.
Vi bestämde oss för att prata med minst tre personer var och berätta för de att "Leif Loket Olsson är pedofil!" (Ja, jag vet, helt sjukt, mycket märkliga saker kommer man på efter några öl!)
Ryktet var förstås fullständigt grundlöst.
Sagt och gjort, vi pratade med sex personer!
Tiden gick. Hör och häpna: efter ca en vecka berättade hans mamma för honom att hon hade hört att bingolotto Leif är pedofil!
Efter ytterligare en vecka visade hon oss att det stod i skvallerpressen att det gick "rykten" om att . . . Ja, du fattar!
Vår slutsats var att det var skrämmande lätt att skapa rykten!
Må bättre än bäst gamle polare!

2012-11-07 @ 13:58:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback